„Az ifjúságot előrelátóan nevelni annyit tesz, mint gondoskodni arról, hogy megőrizzük lelkét a világ romlottságaitól, hogy elvessük belé a becsületesség magvait, állandóan buzdítva őket tisztességes szavakkal és példákkal”

Johannes Amos Comenius

Alapítványunk tevékenysége

Alapítványunk a 2011-es évben is két fő területen tevékenykedett. Az egyik a közoktatás, a másik a szociális-gyermekjóléti.

Az előbbi területen fenntartója a szekszárdi Comenius Általános Iskolának. Az iskola működtetésének nehéz anyagi terheit viseli. Ehhez is gyűjt támogatókat és támogatásokat, hogy az iskola minden társadalmi rétegéből érkezők számára elérhető legyen. A gyűjtött támogatások lehetővé teszik az iskola fenntartását, működtetését és a lehetőségek mértékében  infrastrukturális fejlesztését.

A másik terület a szociális-gyermekjóléti volt. Itt iskolás korú gyermekek családi napközis ellátását végezzük. Az ellátást térítésmentesen biztosítjuk. A törvényi előírásoknak és a gyermekek természetes komfortigényének is megfelelő feltételek biztosítása nem kis kihívás. Ez nemcsak pénzügyi kritérium, ezért képezzük kollégáinkat folyamatosan belső továbbképzések, rendszeres konzultációkkal, valamint eleve munkájuk iránti igényes, önkéntes és önzetlen hozzáállását is tanúsító munkatársak felvételével.

Ezen túlmenően igyekszünk megragadni minden pályázati lehetőséget. A szülők társadalmi munkájával pedig évente több milliós értéket teremtünk és vonunk be e szolgáltatások körébe.

Részletesebben:

Egyik célunk a már kialakult intézményrendszer fenntartása és a minőségi feladatellátás.

A kollégák szakmai továbbképzése fontos feladat, hiszen a minőség és a lelkiismeretesség a gyermeknevelés terén elengedhetetlen kritérium.

Az immár hagyományos tevékenységtípusok, melyek az iskola munkájának nyújtanak hátteret, szintén folytatódnak az idén:

 • Családi napok szervezése csapatépítő játékokkal, nevelési fórummal:
  Tavasszal és ősszel
 • Egészséges életmód-nap szervezése a városi iskolák diákképviselőinek és tanárainak meghívásával.
 • Erdei iskola szervezése: Két napot töltenek a gyerekek a természet iskolájában komplex készségfejlesztés és az egészséges életmódra nevelés céljából
 • Jutalomnap szervezése a tanulmányi eredménytől függetlenül a bármilyen téren szorgalmasnak bizonyult diákok számára.
 • Téli, nyári tábor szervezése elérhető áron a lovaglástól a kenuzásig minden lehetséges program a szabadban
 • Karácsonyi bankett egészséges ételkóstolóval

Folyamatosan:

 • családgondozás,
 • nevelési tanácsadás,
 • logisztikai háttér biztosítása,
 • hírlevél szerkesztése,
 • adománygyűjtés.
 • az iskolás korosztály családi napközi rendszerének folyamatos biztosítása, lehetőleg továbbra is ingyenesen

A programokat igyekszünk támogatásokkal ingyenessé vagy legalábbis alacsony költségűvé tenni a résztvevők számára, hogy mindenkinek hozzáférhetővé váljon.

Folyamatos együttműködésünk más civil szervezetekkel (pl.: TM. Ciszok, Polip Ifjúsági Iroda, Bezons Baráti Társaság, Gemenc Sportegyesület, Kék Madár Alapítvány).

Szervezeti működésünk hatékonyságát az iskola adminisztratív munkatársai segítik (titkár, gazdasági ügyintéző), illetve esetenként pályázati tanácsadó és rendszergazda is támogatja munkánkat.

Tanáraink és munkatársaink felvállalnak a közoktatással nem szorosan összefüggő, nem kötelező feladatokat is, így a civil társadalom értékteremtő jellegével igyekszünk mi is hozzátenni szűkebb és tágabb pátriánkért.

Iskolánk bemutatása

application/pdf comenius.pdf (10.2 MB)